Întreținerea mobilierului din lemn masiv - Sfaturi de curățare

Întreținerea mobilierului din lemn masiv - Sfaturi de curățare

Mobilierul din lemn masiv este elementul natural care aduce decorului din casa ta eleganță prin calitate și confort prin durabilitate. Principalul motiv pentru care oamenii aleg lemnul masiv este rezistența sa în timp. Mobilierul confecționat din lemn durabil nu este doar plăcut vizual, ci și emoțional - păstrând vie energia pădurilor din care provine.

Ca și orice alt lucru valoros, lemnul necesită o atenție delicată. Întreținerea corectă a mobilierului din lemn masiv te va ajuta să te poți bucura timp îndelungat de calitățile și beneficiile lemnului în casa ta. Cu cât ai mai multă grijă de mobila ta, cu atât va arăta mai bine și va umple casa de strălucire și frumusețe.

Cum să întreții mobila din lemn masiv?

Când vine vorba de întreținerea mobilei din lemn, cel mai important lucru este să îți amintești să o ștergi de praf și să o cureți în mod regulat. În acest fel, eviți deteriorarea finisajului și formarea unei pelicule închise la culoare pe suprafața mobilei. Regulat nu înseamnă neapărat zilnic, însă de două ori pe săptămână ar trebui să fie suficient. Acest lucru îl poți face cu o lavetă din bumbac ușor umezită sau un prosop din microfibră care nu lasă urme de zgârietură.

Pe lângă o curățare corectă, este recomandat să controlezi periodic umiditatea din cameră și să reglezi temperatura aerului între 15 și 25 de grade Celsius. Lemnul este un material viu, care lucrează constant și își modifică forma în funcție de temperatură. Căldura prea mare poate cauza crăpături, iar excesul de apă umflături. Umiditatea optimă pentru lemnul masiv este undeva între 40% și 60%. 

Deoarece căldura nu este benefică lemnului, ar fi de preferat să nu expui mobila din lemn la razele directe ale soarelui. Îi poți găsi un loc potrivit, unde să nu fie afectată nici de alte surse de căldură din casă, deoarece există riscul de a se decolora.


curatarea mobilei din lemn de praf cu solutii naturale

Metode naturale de curățare a mobilierului din lemn

Calea naturală a fost și va rămâne cea mai apreciată și sănătoasă alegere, indiferent de domeniu. În cazul de față, o metodă simplă și eficientă de curățare a mobilei din lemn este să-ți creezi singur/ă soluția cu apă și săpun (natural, de preferat). Înainte de a șterge mobilierul din lemn, materialul se înmoaie în această apă cu săpun și se stoarce bine de tot pentru a nu lăsa prea multă apă pe suprafața pieselor de mobilier. Nu trebuie să îți faci griji în privința eventualelor daune cauzate de apă, deoarece lemnul nu va fi afectat dacă apa este îndepărtată repede. La final, pentru a nu rămâne urme de săpun, se recomandă ștergerea suprafeței din lemn cu un alt material uscat.
 
Oțetul, bicarbonatul și zeama de lămâie ajută la îndepărtarea grăsimii de pe lemn. Oțetul poate fi diluat cu apă și apoi aplicat asupra suprafețelor din lemn sau se poate combina cu bicarbonat, pentru un efect mai puternic. Oțetul poate fi înlocuit cu zeama de lămâie, rezultatele fiind la fel de mulțumitoare, iar mirosul mai plăcut.

În cazul în care petele de grăsime sau de vopsea sunt vechi, amestecate cu praf și funingine, vei avea nevoie de o soluție de curățare a lemnului pe bază de sodă sau calciu (var stins), care este mai puternică decât cele menționate mai sus. Soda este foarte eficientă și în îndepărtarea mucegaiului și a ciupercilor, absorbind mirosul și lăsând lemnul sterilizat. 

După ce mobila din lemn este curată, se poate acoperi cu un strat de ceară de albine, palmier sau carnauba pentru a-i reda strălucirea naturală. Pe urmă, se lustruiește ușor cu o lavetă sau cârpă din bumbac până se observă că îi revine luciul satinat.

Factori care afectează lemnul

Soarele este inamicul numărul unu al produselor din materii naturale, precum lemnul. Razele UV dăunează lacului de pe structura de lemn și produc urme decolorate sau fisuri. Menținerea mobilierului departe de lumina directă a soarelui va prelungi durata lui de viață. 

Obiectele fierbinți (căni, oale, lumânări) așezate pe o suprafață de lemn va deteriora finisajul și va lăsa pete albe permanente pe zona expusă. Ar fi ideal să îți protejezi mobila din lemn, folosind fețe de masă, șervete sau suporturi pentru pahare.

Lichidele care se varsă pe mobilă pot modifica conținutul de umiditate al lemnului, afectându-l sub formă de contractări și extinderi, care în timp se transformă în crăpături. De aceea, este indicat să se îndepărteze imediat cu un material uscat orice lichid răsturnat pe suprafețele din lemn. 

Umiditatea crescută nu doar că provoacă umflarea și deplasarea mobilei din lemn, dar și o uscăciune excesivă, urmată de despicarea lemnului. În plus, lemnul este un material natural care poate fi susceptibil la mucegai și putregai atunci când este expus la prea multă umiditate. Prin urmare, este important să menții o umiditate normală în locuința ta.

Unele soluții de curățat conțin substanțe chimice mult prea puternice. Deoarece ele curăță foarte simplu și rapid petele, par a fi magice, însă în timp devin foarte dăunătoare. Acestea ajung până în fibra lemnului și împiedică refinisarea acestuia. Pentru păstrarea mobilei din lemn masiv într-o stare cât mai bună, încearcă să nu folosești doar astfel de substanțe de curățare, ci să aplici și metode naturale de întreținere a lemnului.

sfaturi pentru intretinerea mobilierului din lemn

Sfaturi pentru întreținerea mobilierului din lemn masiv

Mobila este cu ce îmbraci locuința ta, iar decorațiunile sunt bijuteriile care-i oferă expresivitate. Grija față de ele se va reflecta în felul în care ele se păstrează în timp. Împrietenește-te cu ele și fă-ți viața mai echilibrată prin a crea un obicei din curățarea și întreținerea mobilierului din lemn masiv, care îți umple casa cu eleganță, energie și liniște.

Iată câteva sfaturi practice de întreținere a mobilierului pe care să le ții minte:

  1. Șterge praful în mod regulat - cel puțin de două ori pe săptămână.

  2. Folosește lavete moi din microfibră sau material textil pentru a nu zgâria suprafețele.

  3. Folosește apă cu săpun pentru curățarea petelor recente de pe mobila de lemn.

  4. Îndepărtează grăsimea cu ajutorul apei cu oțet sau zeamă de lămâie.

  5. Aplică periodic un strat subțire de ceară pentru a reda strălucire lemnului. 

  6. Evită expunerea directă a mobilierului din lemn la razele soarelui.

  7. Nu așeza obiecte fierbinți pe mobila din lemn. Folosește șervete și suporturi.

  8. Ferește-ți mobilierul de substanțe ce conțin alcool, acetonă sau amoniac.

  9. Îndepărtează rapid orice lichid care se varsă pe suprafețele de lemn.

  10. Păstrează temperatura din casă între 15-25 grade Celsius, iar umiditatea între 40% și 60%.

Mobilierul din lemn masiv va fi întotdeauna un trend în designul interior, datorită efectului estetic și natural pe care îl aduce decorului tău. Îngrijește-l corespunzător și vei avea ocazia de a-l admira o perioadă mai lungă de timp.

Ai grijă de casa ta, precum ai grijă de tine! 

Cu bucurie,
D E C O R I S S 🌿

Trimite

Suport clienti 09:00 - 17:00

0751 970 689 contact@decoriss.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!