Factori care influențează prețul produselor din lemn masiv

Factori care influențează prețul produselor din lemn masiv

Bineînțeles că ne dorim produse de calitate pentru casa noastră, însă ce facem atunci când nu suntem siguri dacă merită sau nu cheltuiala? În principiu, suntem condiționați de bugetul pe care îl avem, ceea ce ne face să ne limităm la produsele pe care le considerăm accesibile în momentul deciziei de cumpărare.

Dar știm și faptul că prețul este un indicator al calității, așadar rămâne să ne documentăm și să analizăm în detaliu ce anume influențează prețul acestora. Printre produsele de calitate și care oferă o notă elegantă locuinței, sunt produsele din lemn masiv.

Astfel de produse sunt foarte apreciate încă din vremurile istorice pentru textura lor inconfundabilă, culoarea naturală, rezistența care se observă cu trecerea timpului și impactul vizual prin care scot orice încăpere în evidență. Însă caracteristicile ce țin de aspect nu sunt totul.

Lemnul prezintă o valoare intrinsecă puternică - ceea ce explică de ce prețul lemnului este mai mare în comparație cu alte materiale folosite în producția mobilierului pentru casă. 

Pretul produselor din lemn

 

Elemente care alcătuiesc prețul produselor din lemn

Specia de lemn

Tipul lemnului influențează în cea mai mare măsură prețul produselor finite. În funcție de obiectul final dorit se alege și specia de lemn, fiecare având caracteristici specifice diferite. În primul rând, decizia principală se referă la a alege specia de lemn din categoriile de lemn de esență moale sau de esență tare.

În mod concret, coniferele fac parte din categoria lemnelor de esență moale, cu un miros mai puternic, rășinos, iar lemnul de foioase, din categoria esențelor tari de lemn, este, în general, mai dens și mai greu, crescând mai încet decât rășinoasele - unul dintre motivele majore pentru care sunt mai scumpe.
De exemplu, prețul unei măsuțe de cafea din lemn masiv de rășinoase este mai mic în comparație cu prețul unei măsuțe de cafea din lemn masiv de foioase. Cu toate acestea, fiecare în parte aduce acel ceva unic și special unei case. 

 

Densitatea lemnului

Densitatea unui lemn depinde de tipul lemnului, vârsta, condițiile de creștere, dar și umiditatea acestuia. Este important de reținut că lemnul cu o densitate mai mare este mai puțin susceptibil la modificări ireversibile, comparativ cu lemnul cu o densitate scăzută.  Cel mai dens lemn este stejarul, urmând în ordine descrescătoare: frasin, arțar, fag, mesteacăn, nuc, pin, tei, aspen, molid și brad.
 

Timpul de uscare

Umiditatea lemnului este un indicator al calității și durabilității acestuia. În procesul de uscare sunt luați în calcul factori precum: specia lemnului, grosimea scândurii, umiditatea inițială, umiditatea finală și dacă poate fi făcută în mod natural, în stivă sau forțat în camere speciale de uscare (folosit mai des în industrie datorită timpului redus de uscare). Costurile uscării se justifică în consumul energetic ridicat, personal calificat și spații speciale pentru uscare. Scopul uscării lemnului este atingerea umidității de echilibru, pentru a evita putrezirea și apariția în timp a crăpăturilor.
 

Modul de prelucrare

În comparație cu alte materiale din care se realizează produse pentru casă, care sunt puternic procesate și pline de chimicale, lemnul - ca materie primă naturală - este prelucrat într-un mod mult mai natural, fără să aibă nevoie de numeroase tratamente chimice. Modalitățile de prelucrare a lemnului au evoluat împreună cu timpul și evoluțiile tehnologice, perfecționându-se tot mai mult. Mașinile folosite în procesul de prelucrare a lemnului sunt alese în așa fel încât să fie ușor de manipulat, să utilizeze materialul în mod optim și să reziste unor secvențe complexe de mișcări.
 

Prelucrarea manuală

În cazul în care produsele sunt obținute prin muncă manuală sau semi-manuală, așa cum este și cazul produselor D E C O R I S S, prețurile pot fi mai ridicate. În procesele de fabricație în care mâna omului și cunoștințele acestuia sunt în cea mai mare parte prezente, rezultatul este unul greu de contestat. Cu toții putem observa diferența dintre produsele realizate în mod automat, de către roboți industriali, și cele pentru care a fost implicată munca manuală și priceperea specialistului. În cazul de față, a tâmplarului.

Produsele D E C O R I S S din lemn masiv sunt realizate în mici ateliere de tâmplărie, acolo unde prelucrarea lemnului este făcută într-o modalitate semi-manuală. Specialistul/tâmplarul este prezent în fiecare etapă de prelucrare a lemnului, cel mai adesea fiind necesare intervenții manuale, dar totodată este ajutat de echipamente specializate în prelucrarea lemnului. Prelucrarea 100% manuală a lemnului, cel puțin în cazul realizării pieselor de mobilier, nu mai este de foarte mult timp de actualitate. Cu toate acestea, fără prezența mâinilor specialistului, produsele din lemn masiv nu au aceeași valoare.
 

Tratamentul utilizat pentru lemn

Lemnul trebuie protejat, dar și întreținut pentru a-și păstra aspectul și proprietățile specifice cât mai mult timp. Degradarea lemnului apare la acțiunea factorilor din exterior, precum: radiații solare, precipitații, ciuperci, îngheț/dezgheț, praf, mici viețuitoare sau carii de lemn. 

Tratarea lemnului presupune utilizarea soluțiilor pentru o protecție completă, dar și respectarea riguroasă a pașilor de pregătire și aplicare a substanțelor. Tratamentul atribuit lemnului este pe bază de săruri apoase de crom, cupru și/sau arsen. Spre exemplu, pentru a evita putrezirea prematură a lemnului, i se aplică un tratament de hidrofugare care îl ferește de efectele nocive ale umezelii. Acesta se realizează prin lacuri speciale sau uleiuri (de in, tung, nuci, minerale), care acoperă toți porii lemnului și împiedică pătrunderea apei. 

Pe de altă parte, pentru a-i crește rezistența la ardere, lemnul are nevoie să fie tratat cu substanțe ignifuge. Prin ignifugare, lemnul nu devine imun la ardere, însă i se reduce cu mult viteza de ardere și de propagare a flăcărilor.
Pe lângă aceste tipuri de tratamente pentru lemn, mai există și altele care sunt aplicate în funcție de calitatea lemnului, vechimea sa și gradul de deteriorare. 

 

Finisarea lemnului

Această etapă este pasul final al procesului de fabricație și se referă la rafinarea sau protejarea lemnului prin tehnici de acoperire superficială. Finisarea reprezintă între 5% și 30% din costurile produselor din lemn. Prin finisaj se conferă suprafețelor din lemn caracteristicile dorite, inclusiv un aspect îmbunătățit și rezistență sporită la umiditate și la diverși agenți din mediul exterior.

Elemente care intra in pretul lemnului

 

Concluzii

Luând în considerare caracteristicile mecanice, tehnologice, estetice și de mediu, putem afirma în mod cert că lemnul nu are concurență.
Pe lângă avantajele sale atractive, lemnul menține un nivel optim de umiditate, conductivitate termică scăzută, distruge substanțele nocive în interior și prezintă capacități de încălzire rapidă și de menținere a unui climat interior confortabil în orice moment al anului.

Beneficiile lemnului sunt numeroase, având un impact direct și pozitiv asupra stării noastre psihice și emoționale. Dacă ceea ce ne dorim pentru locuința noastră este mai mult decât un aspect plăcut, lemnul este cel cu care avem nevoie să ne înconjurăm. Chiar dacă la prima impresie pare mai costisitor, se va dovedi a fi cea mai bună alegere pe termen lung.

Noi alegem să investim multe resurse în produsele din lemn masiv, deoarece prin ele reușim să aducem acasă liniștea, bucuria și ordinea. Iar acasă, pentru noi, înseamnă ceva mult mai profund decât un loc de trăit - este un loc de simțit. 

Să simțim că merităm! 

Catalogul nostru de produse din lemn masiv are menirea de a transforma casa în acasă.

Ești atât de aproape de lemn și de beneficiile sale! Toate produsele noastre din lemn masiv te așteaptă în celelalte încăperi ale magazinului online D E C O R I S S. Descoperă măsuțele de cafea, suporturile pentru flori sau rafturile de perete prelucrate cu multă minuțiozitate și îndemânare în ateliere de tâmplărie din județul Cluj.

Cu bucurie, 
D E C O R I S S 🌿

Dacă îți dorești să fii notificat/ă atunci când postăm următoarele articole pe blog, nu uita să te abonezi la newsletter! 
Lasă-ne adresa ta de email în căsuța de mai jos.

Trimite

Suport clienti 09:00 - 17:00

0751 970 689 contact@decoriss.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!